Kaffe!

Min svärmor kokar kaffe! Ja, i en gammal hederlig kaffepanna på spisen. Så länge hon bodde i eget hus så kunde hon ju med hyfsat gott samvete skölja ur sumpen i slasken, men nu, i hyreslägenhet är ju läget ett annat. Oftast får ju hyresgästerna ett kontrakt och i det kontraktet brukar det stå att man INTE får hälla kaffesump i vasken. Det kan proppa igen avloppet så det är väl heller inte fel.

Nu gör hon så att hon tömmer kaffepannan i en sil, detta får sedan stå och rinna av innan hon slänger det i soporna. Det blir ju lite omständligt men det går ju att göra så ett tag i alla fall.

Hon har bott i lägenheten sedan 1 oktober 2007 och nu börjar hon tröttna på kaffesump-hanteringen och vill köpa en ny kaffebryggare (hon hade en gammal som vattnet bara blev pissljummet i så den slängde hon).

Konsum hade annons om kaffebryggare, bryggtemperatur 82 - 86 grader, det låter väl bra sa hon. Då råkade jag säja att jag hört att den rekommenderade bryggtemperaturen ska vara 92 - 96 grader, tio grader mer alltså. Kollade på nätet, Hugin påstår att bryggtemperaturen ska vara ca 80 grader, vilket verkar helt fel enligt mig. Det förklarar ju ändå deras gradangivelse på kaffebryggaren som de säljer. Ica-kuriren testade kaffebryggare hösten 2005, i det testet står att "vattentemperaturen när vattnet passerar filtret ska vara mellan 92 och 96 grader". Så långt är jag med också. I det testet fick Melitta dåligt betyg, medan Moccamaster var bäst i test.

När jag köpte min Melitta kaffebryggare så kollade jag med en termometer att den verkligen gav den temperatur som den skulle, Melitta anger nämligen bryggtemperatur på bryggarens förpackning, två gånger var jag i affären och bytte den på garantin eftersom den inte uppfyllde det de lovade. Det var inga problem, affären skickar ju tillbaka den till tillverkaren och tillverkaren får ju på så sätt veta att de inte uppfyller de krav man som kund har rätt att ställa.

För att krångla till det ytterligare för Hugin, så finns det kaffeproducenter, t ex Zoega, som anger optimal bryggtemperatur för deras kaffe. I det läget så tror jag ju mer på Zoegas temperaturangivelser än på Hugins!!!

Kommentarer

Anonym sa…
*Mållös*

Och jag som trodde jag hade lärt mig allt viktigt om kaffe efter att ha läst din blogg om kaffefilter...
Henrik sa…
Kokkaffe, sumpen i en sil och sen i komposten - det har jag hållit på med i 20 år!

Är kanske inte sumpen som jag ser som största problemet med kokkaffe - snarare att det har en jäkla tendens till att börja koka precis när man vänder ryggen till
Annanann sa…
Svärmor kokar upp vattnet, sänker värmen på plattan och lägger sedan i kaffebönorna under uppsikt. Då kan du passa kaffet för att det inte ska koka över!
Bor du på översta våningen i ett hyreshus så är det inte lika lätt att kompostera, man kan väl i och för sig starta en varmkompost under diskbänken, men risken är att det luktar värre än hos Vanja när bonden gödslat!

Populära inlägg i den här bloggen

Fina besökare idag!

En dikt av Tage Danielsson!

Bakdag igår!