Telefonförsäljare!

Läste i Ica-kuriren om någon som ondgjorde sig över telefonförsäljare. Men, "Nix telefoni" då! Har telefonmarketingbranschen (besvärligt ord) helt slutat bry sig om detta register som de var med att starta? Visserligen startade de Nix för att slippa få lagtiftning mot telefonmarketing, men de lovade att respektera registret!

Under april och maj månader har vi haft återkommande telefonförsäljare, som frågar efter en namngiven person. När man sedan kontrollerar numret på nummerpresentatören så är det telemarketingföretag som varit framme! Men om de inte säger vilka de är, behöver de inte bry sig om registret då, eller???? Säger man att man är med i registret, så frågar de om man nyligen har registrerat sig! Tji fick de då, jag har fått frågan om jag vill fortsätta vara med, eftersom det var så länge sedan telefonnumret registrerades! Detta har jag ju naturligtvis gjort enligt konstens alla regler!

Eftersom telefonnumret är spärrat i deras lista så borde de inte få ringa till en namngiven person heller, för då behövs ju en lagstiftning i alla fall!

Kommentarer

Anonym sa…
Det är bra, bara på de små svinen...
Eftersom jag då och då jobbar som ett "litet svin" kan jag berätta vad som gäller.

NIX har två register, ett som gäller för adresserad reklam i brevlådan och ett som gäller för uppringning. Det gäller alltså att kontrollera att man registrerat sig på rätt ställe. Registreringen träder dock inte i funktion direkt, utan får en eftersläpning på några månader till ett halvår. Det beror på att telefonförsäljarföretagen köper sina listor i tredje hand - en nixlista går alltså först från NIX till en distributör som säljer dem vidare.

Om man har registrerat sig i telefonNIX och ändå får telefonsamtal beror det ofta på att man skrivit upp sig på en prenumeration eller ett specialerbjudande via kupong eller webformulär. På dessa finns en rad för telefonnummer, just för att företaget i fråga ska kunna ringa upp med specialerbjudanden. Skriver man upp sig på en sån talong räknas det som att man personligen givit medgivande till att bli uppringd.

En vanlig fälla är trosklubbar, för de är små delar som ingår i en bukett med liknande prenumerationsshoppar. Har man skrivit upp sig på en sån kan man alltså få erbjudanden om både ansiktsmaskprenumeration och strumpabonnemang. Det är ofta dessa som ger upphov till att telefonförsäljaren frågar efter en namngiven person.

Seriösa telefonförsäljarföretag är egentligen inte intresserade av NIXkunder - de tar tid i hanteringen och köper ingenting. Därför kan telefonförsäljare ofta markera i registret att den uppringda inte vill ha mer samtal.

Det en telefonförsäljare inte kan se är vilket register telefonnumret kommer ifrån. Det vanliga idag är att uppringning och fördelning av kunder sker via en dator - försäljaren trycker på en knapp, och ser en adress på skärmen. Man hör alltså inte ens att luren lyfts eller att någon svarar i andra ändan, för det har redan skett när samtalet skickas vidare. Många ropar därför "Hallå!" för att se om det finns någon där.

Man brukar få höra var registret kommer ifrån innan passet sätter igång, men tempot är högt och man hinner glömma. En viss säkerhet (utskällningar är inte skoj) finns i att kundregister ibland samkörs med NIXregistret för att spara fruktlösa samtal - ibland.

Det man kan göra om man blir uppringd även fast man är NIXkund är att artigt men bestämt tacka nej och begära att bli struken ur registret så snabbt som möjligt. Tid är som sagt viktigt för en telefonförsäljare och man lägger inte tid på någon som är tydligt ointresserad. Om försäljaren ändå är envis ska man fråga efter - eller berätta att man vet (om detta syns på presentatören) - vilket bolag personen jobbar för.

Har man råkat ut för en telefonförsäljare som ändå inte ger sig bör man direkt skriva upp vilket bolag han/hon jobbar för och tidpunkt och datum för samtalet för att kunna kontakta ansvariga chefer med klagomål. Namnet på försäljaren är mindre värt - fördomar styr hur pass länge en svensk lyssnar och någon som heter Achmed får oftare luren slängd i örat än någon som heter Allan. Försäljare med utländskt klingande namn använder sig därför ofta av svenska alias.

I korthet
*Kolla att NIXregistreringen gäller för telefonsamtal
*Skriv inte upp telefonnummer på erbjudandetalonger och -formulär
*Begär att bli struken ur registret om någon ändå ringer.

Till sist; det är idag legitimt att hacka på telefonförsäljare, och man använder ord och epitet som man inte ens skulle använda om sin värsta fiende, och som skulle ge väldigt dålig smak i munnen om de användes om en annan etnisk folkgrupp. Jag ber att få påpeka att det är människor som sitter i andra änden av telefonsladden. Människor med samma rätt till korrekt bemötande och artighet som alla andra.

Populära inlägg i den här bloggen

Fina besökare idag!

En dikt av Tage Danielsson!

Bakdag igår!