Hmmhmmm vad jag är bra!

Oj, vad duktig jag är! Träningsvärk i armarna har jag, men nu är det gjort!!! Vad då, kanske ni undrar? Jo, första omgången julbröd står i ugnen, i 100 graders värme! Där ska det stå fyra timmar eller så. Det är mammas (mormors?) recept på Upplandskubb som kommit fram. Med lite korrigeringar så kan det bakas i ugnen istället för att kokas, som det ursprungligen var tänkt! Det är dessutom mindre än hälften av sockret och sirapen, mot ursprungsreceptet.

Jag satte en och en halv sats, det är lagom för mina två jättekonservburkar! En storköksburk av vardera rödbetor och inlagd gurka. Brödet fyller burkarna till hälften ungefär, då blir limporna lagom sedan.

Jag arbetade degen i assistenten, fick i allt rågmjöl och en tredjedel av vetemjölet innan assistenten fick "utlösning", dvs maskinsäkringen löste ut. Denna säkring löser ut varje gång man bakar Upplandskubb, så det hör liksom till! Efter det var det handkraft som gällde, ungefär fyra hekto vetemjöl skulle knådas in för hand, på bakbordet. Tur att jag har massagetid på fredag!

Nu hoppas jag bara att min mage tål brödet i år, det har varit lite si och så med den saken, tusan vad ont det kan göra när magen krampar! Problemet är ju, att brödet är så gott, att jag inte kan låta bli det. Jag brukar klara en skiva, men inte mer åt gången!!!





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fina besökare idag!

En dikt av Tage Danielsson!

Bakdag igår!