Idag har jag bakat!

Ja, egentligen började jag redan igår med att sätta en "fördeg". 25 gram jäst, 1 ½ liter kallt vatten, 1 ½ dl rapsolja. Rör ut jästen i lite av vattnet, blanda i resten av vattnet och oljan. Tillsätt 500 gram ekologiskt durum-vetemjöl och 500 gram ekologiskt vetemjöl och rör det slätt. Ställ kallt i 11 - 12 timmar eller över natt! Blanda i 1550 gram vetemjöl, 2 matskedar salt och 2 matskedar nyponskalsmjöl (finns i hälsokost- eller specialmjöl-hyllan). Använd gärna matberedare till detta. Låt degen stå svalt ca 1 timme, ta upp på bakbordet och dela i fem delar. Forma till runda bullar som får ligga ca 20 minuter, forma sedan avlånga bröd med lätt hand, dvs knåda inte.

Jäs 1 timme på plåt eller i avlång brödkorg. Om du jäst den i brödkorg, vält upp på plåt. Snitta ytan med vass kniv eller rakblad, grädda i 250 grader ca 10 minuter sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda ca 20 minuter till. När bröden sätts i ugnen, spreja vatten på limporna för att få fin yta. Spreja sedan en gång till strax innan de är färdiga. Då får bröden en blankare yta. Jag sprejade de färdiga bröden också, för frasighetens skull.

Markus har provsmakat och godkänt brödet. Detta recept har jag hittat i Allers nr 47.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fina besökare idag!

En dikt av Tage Danielsson!

Bakdag igår!