Gurka på längden och tvären, eller?

Nu har jag lagt in ytterligare ca 6 kg västeråsgurka, enligt det "gamla vanliga" receptet. Vill du ha det? Okej då, här är det:

Västeråsgurka (Av Anne-Lie)

2 kg Västeråsgurka
1 liten bit pepparrot
Dillkronor
1 lagerblad
2 msk gult senapsfrö
3 nävar grovt salt
1 kg socker
9 dl inläggningsättika eller 4 dl ättiksprit + 6 dl vatten

Tvätta och skiva gurkan, skala pepparroten och skär den i småbitar. Varva gurka, dillkronor, pepparrot och senapsfrö i en stor bunke, lägg dessutom i lagerbladet.

Blanda inläggningsättikan med salt och socker i en gryta och koka upp (tänk på att röra om så att inte sockret bränns vid). Lagen hälls varm över gurkan och får sedan stå minst ett dygn, gärna längre. Koka sedan lagen och slå den varm över gurkorna ytterligare två gånger med minst ett dygns intervall. Koka upp lagen en sista gång och ställ den att svalna. Fördela gurkorna i burkar med en bit pepparrot i varje burk och häll den svala lagen över.

Sedan var det ju det här med Bostongurka också! Detta recept fick jag av städerskan på Fenix Kunskapscentrum, vi kan ju ta det med när vi ändå håller på:

Bostongurka (av Elisabeth)

2 kg Västeråsgurka
2 – 3 gula lökar
1 grön paprika
1 röd paprika
1 ¼ dl ättiksprit
½ dl vatten
3 dl socker
½ msk salt
½msk stött gult senapsfrö
2 hela kryddnejlikor

Hacka gurka, lök och paprika. Koka med övriga ingredienser sakta i ca 30 minuter. Man kan använda matberedare om man vill (och har tillgång till en)!

Tillsätt atamon och häll upp i burkar.

Om ni undrar över det här med att röra om i lagen till Västeråsgurkan, så har jag testat och vet att det bränns vid när det grova saltet hettas upp!

Kommentarer

Lasse sa…
Det receptet fick Ingegerd av en torggubbe i Värnamo för många år sen!
Annanann sa…
Ja, jag vet! Ära den, som äras bör!!!!
Anonym sa…
Lilla Ann,det är mycket smidigare att gå på affären och köpa färdig gurka( men den kanske inte är lika god)men det är ändå smidigare.Du är duktig,du.Kram från sömnlösa Luleå.
Annanann sa…
Nej Tant Ulla, tanken med att lägga in själv är att man vet precis vad den innehåller! Inga e621-tillsatser eller färgämnen som ungar blir hyperaktiva av!
Lasse sa…
Lider du av hyperaktiva ungar???
Annanann sa…
Nej, naturligtvis inte eftersom jag undviker dessa tillsatser! Som du märkt funkar det på dem!
Anonym sa…
Men lilla Ann tänk på allt annat farligt här i världen då är väl köpt gurka ingenting.Glöm inte att alkohol också är farligt(ler)man lever ju bara en gång.Kram från regniga Luleå.
Lasse sa…
Alkohol skapar hyperaktiva föräldrar! Konstigt att det inte är förbjudet ;)

Populära inlägg i den här bloggen

Fina besökare idag!

En dikt av Tage Danielsson!

Bakdag igår!